Spreker Dr. Reinier Waalewijn

Plotse hartdood bij sporters: een aangrijpend dilemma

Sporten is goed voor hart en bloedvaten. Maar toch worden ook sporters geconfronteerd met plotse hartdood. Zeker als het bekende topsporters betreft is dit een aangrijpend gebeuren met grote sociale impact. Hoe veilig is sporten eigenlijk en kan plotse hartdood worden voorkomen?
Plotse hartdood is zeldzaam maar ingrijpend gebeuren
De oorzaak is vaak onderliggend nog niet gediagnosticeerd cardiaal lijden. Hierbij kan grofweg een onderscheid worden gemaakt op basis van de leeftijd. Bij een leeftijd onder de 35 jaar moet worden gedacht aan aangeboren of erfelijke hartaandoeningen. Boven de 35 jaar is met name sprake van verworden hartaandoeningen, zoals coronaire atherosclerose.
Is er een mogelijkheid om sporters te identificeren die verhoogd risico lopen op plotse hartdood middels screening?
Is er een betrouwbare screeningsmethode?
Door sporten ontstaan fysiologische aanpassing aan het lichaam zowel uitwendig als inwendig. Met name de inwendige aanpassingen met screening ingewikkeld. Het hart vergroot, de hartfrequentie daalt en ook het elektrocardiogram veranderd. Met als gevolg dat de standaard normaalwaarden niet meer van toepassing zijn.
Wat is de consequentie van afwijkende screeningsbevindingen?
De consequentie om sporten te verbieden kan grote sociaal-economische gevolgen hebben voor degene wie het betreft. Terwijl we weten dat de huidige screeningsmethode een hoog percentage fout-positieve uitkomsten heeft. Dus veel sporters ten onrechte uitsluiten van sporten en mogelijk ook een carrière.

  • Deel dit bericht op:

Volg ons!